Home » Blog » Uitleg van leer kwaliteit

Uitleg van leer kwaliteit

Gepubliceerd op 3 maart 2019 om 22:05


De Misleiding!

De mode industrie is erin geslaagd een term te bedenken waarvan de betekenis ervan moeilijk te begrijpen is. Wanneer je het woordenboek erop naslaat lees je bij het woord “echt” synoniemen als bijvoorbeeld ‘authentiek’, ‘waar’ of ‘feitelijk’. Je verwacht dus bij de term “echt leer” dat het dus 100% leer betreft. In feite betekent het dat iets gemaakt is van leer, maar vertelt het niet de kwaliteit ervan.

Handgemaakte Italiaanse damestassen | Tassen Online | Leren Tassen | Zwarte Schoudertas | Klein tasje |  Hippe damestassen | Ladybags.nl

Verschillende leerkwaliteiten

 

We kennen de verschillende kwaliteitssoorten: volnerf, topgraan, gespleten en gebonden leer.  De eerste drie soorten leerkwaliteit zijn technisch gezien echte leersoorten. Volnerf-leer is de beste kwaliteit leer welke er is. Deze laag zit net onder de vacht van een dier. Gespleten leer is dus ook “echt leer” maar dit is de slechtste kwaliteit welke er is. Er zullen ongetwijfeld sites zijn waar te lezen staat dat “echt leer” de slechtste kwaliteit leer is. Dat is dus absoluut niet het geval zoals hierboven beschreven.

 

Houd dus altijd dit in het achterhoofd, “echt leer” is dus geen term die de kwaliteit van het leer beschrijft! Het is slechts een verzamelnaam welke gebruikt wordt om aan te geven dat het dierlijk leer is en geen fabrieksleer. Om een logisch voorbeeld te geven, stellen we dat zowel een Rolls Royce als een Citroën beide auto’s zijn, echter van totaal verschillende kwaliteit.

 

Op de vraag of “echt leer” uitsluitend van koeienhuid gemaakt wordt, is het antwoord ‘nee’. Leer wordt onder andere van koeien, herten, schapen, struisvogels, etc gebruikt. Ook het looiproces bepaald niet of het “echt leer” wordt

 

De vierde van bovengenoemde soorten ‘Gebonden Leer’ is slechts gedeeltelijk van leer gemaakt. Dit kunnen bijvoorbeeld verlijmde leerrestjes zijn. Deze soort mag dus niet gecategoriseerd worden als zijnde “echt leer”. Een andere soort is kunstleer, wat ook wordt omschreven als Eco-leer, Vegan-leer, imitatieleer oftewel fabrieksleer. De prijs, mag dan ook voor zich spreken, is dan ook een stuk lager dan die je voor een stuk echt leer betaald. Toch is het uit te leggen waarom je voor een designer damestas, van kunstleer, meer betaalt dan voor een merkloze damestas van volnerf-leer welke Ladybags.nl ook aanbiedt. Voor het merk moet immers ook betaald worden. Voor mensen met een veganistische overtuiging zijn de kunstlederen tassen een uitkomst. Op deze manier is het wel verantwoord een trendy tas kopen zonder dat daar een dierenhuid voor gebruikt is.

We (her)kennen allen het symbool wat staat voor “echt leer”, namelijk de vorm van een dierenhuid. Uiteindelijk is dit symbool verkozen tot de standaard om echt leer aan te duiden. Het symbool is veelal op artikel informatie labels te vinden.

Damestassen | Schoudertas | Handtas | Leren tas handgemaakt | Trendy tassen | Hippe damestassen | Ladybags.nl |

Waar de modewereld de grenzen opzoekt

 

Modemerken weten dat veel consumenten niet goed weten wat de term “echt leer” inhoudt en wat de echte betekenis ervan is en dat gebruiken zij in hun voordeel.

Klanten vertrouwen, soms onterecht, op de hoge kwaliteit van een handtas of schoudertas én de reputatie van de dure designermerken, terwijl er sommige bij zijn die het goedkoopste splitleer gebruiken voor hun producten en voor veel geld verkopen.

 

Andere betekenissen van het woord "echt" zijn: origineel of onvervalst. De enige leerkwaliteit die aan deze strenge normen kan voldoen, is het volnerf anilineleer. Alle andere soorten leer worden in verschillende mate bewerkt. Semi-anilineleer wordt behandeld met een lichte beschermende laag die extra pigmentatie kan bevatten. Nubuck- of Suede-leer wordt geschuurd en gepolijst om haar kenmerkende fluweelachtige oppervlaktetextuur te krijgen. Deze behandeling kan worden gezien als kleine wijziging. Gespleten leer of gecorrigeerde leer lagen worden zwaarder behandeld. Deze lagen kunnen bewerkt worden met een PolyUrethaan coating, kunstgraan of met lak om verschillende effecten te creëren.

 

Wat we hier niet willen beweren, dat gespleten leer slecht is! Het is van een andere kwaliteit dan volnerf. Een paar voorbeelden van leren damestassen van gespleten leer zijn het Saffiano- en Palmellato leer. Saffiano leer werd door Mario Prada uitgevonden en is vooral te herkennen aan haar diagonale lijnen en gearceerde print in de licht glanzende leer coating. Vanwege het stempelproces kreeg het leer ook de naam getextureerd leer. Er zijn in de loop der jaren alternatieven op deze optische bewerking zoals Palmellato. Het grootste verschil met Saffiano is het iets rondere nerfpatroon.

Voordeel van deze bewerkingstechnieken zijn dat het leer goed bestand is tegen water, vlekken en krassen. Door deze positieve kenmerken kiezen veel luxere modehuizen voor deze leer soorten.

 

Om eerlijk te gaan horen deze leersoorten niet tot de classificatie “echt”. Het zou daarom meer passen om af te zien van de kreet “echt” en aan te geven welk type leer de consument de keuze uit heeft, zodat uiteindelijk de consument goed voorgelicht weet wat deze koopt.

 

Wat kunt u met bovenstaande informatie?

 

Onthoud dus altijd dat "echt leer" slechts een term is die de samenstelling beschrijft van hetgeen aangeboden wordt en geen kwalitatieve norm aanduidt. Niet elk “echt leer” is hetzelfde. Het kan dus geen kwaad om je breder te (laten) informeren over, bijvoorbeeld damestassen, om te voorkomen dat je een kat in de zak gaat aanschaffen.

Als je uiteindelijk een keuze hebt kunnen maken resten er nog twee opties, waarvan nummer één geen optie is: snij het product open om te weten te komen hoe de structuur is opgebouwd. Optie twee: laat je door de verkoper goed voorlichten over het product van je aankoop. Als het verhaal klopt kun je met een goed gevoel je aankoop doen en zul je lang plezier hebben van deze aankoop.

 

Afrondend: We hopen u op deze wijze voldoende te hebben geïnformeerd voor wat betreft de leer kwaliteiten. U treft in onze online winkel meerdere typen leren tassen aan, zoals de hierboven beschreven damestassen. De merkloze, handgemaakte, leren tas van volnerf kwaliteit en ook de kunstleren merk tas.

 

Vriendelijke groet,

Team Ladybags.nl

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Daisy
5 dagen geleden

Goed uitgelegd in jullie blog. Ik heb altijd gedacht dat de merktassen ook van het duurste leer waren, maar het is niet altijd wat het lijkt. Ik had eens een tas van Versace Jeans gehad, bleek het geen eens echt leer te zijn, terwijl de tas meer dan €200 was.
Ik ben dankzij jullie blog een stuk wijzer geworden.
Dankje, ga zo door. Leuke damestassen verkopen jullie. Ik ga binnenkort wat bij jullie bestellen Ladybags!